2021-04-08 08:26:53• hírek • Bede Emőke

Gyorsforgalmi út fogja összekötni Szatmárnémetit Nagybányával

Képünk illusztráció. Forrás: facebook.com/cjsm.ro
Képünk illusztráció. Forrás: facebook.com/cjsm.ro

A kormány által jóváhagyott országos helyreállítási tervbe (PNRR) bekerült a Szatmárnémetit Nagybányán át Zsibóval összekötő gyorsforgalmi út is – hívta fel a figyelmet az ügyre közösségi oldalán Adrian Cozma szatmári képviselő.

A már csak az Európai Unió jóváhagyására váró helyreállítási terv harmadik, „Intelligens, fenntartható és inkluzív fejlesztés” című szakaszának 8. pontja taglalja a közúti szállítás és autópályák kérdését. Az e területtel kapcsolatosan feltárt problémák között elsőként az „aluldimenzionált”, szennyező és rosszul karbantartott közúti infrastruktúrát emelik ki, mely a kelleténél jóval forgalmasabb területeket és az optimális haladási sebesség jelentős csökkenését eredményezi. Kiemelik továbbá a városi csomópontok és a fő szállítási útvonalak gyér kapcsolódását, mely újabb forgalmi torlódásokhoz és az ezzel kéz a kézben járó csökkent lakossági és gazdasági mobilitáshoz vezet.


A dokumentum szerint komoly gondot jelent az ország közúti infrastruktúrájnak alacsony fejlettsége is, hiszen rengeteg út továbbra is menetirányonként csak egy sávval rendelkezik, ez pedig nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez és számos közúti baleset kialakulásához. Végül, de nem utolsósorban arra is felhívják a figyelmet, hogy a megfelelő forgalomirányítási rendszer hiánya az utazással töltött időre is negatív hatással van. Mindezeket alapul véve a helyreállítási terv célja, hogy fokozza a közúti infrastruktúrát érintő beruházások hatékonyságát, különös tekintettel azon nagyszabású projektekre, melyek a lakosság érdekei mellett gazdasági szempontból is kardinális szereppel bírnak.


A helyreállítási terv e tekintetben közel 30 olyan útszakaszt jelöl meg, melyeknek kialakítása / fejlesztése már igencsak időszerű lenne. Ezek egyike a Szatmárnémetit Nagybányán át Zsibóval összekötő gyorsforgalmi út megvalósítása, mely Szatmár megye mellett Máramarost is közelebb vinné a magyarországi M3-as autópályához, de kapcsolatot biztosít majd az ország északi részét összefűző autópályával is.


 A Szatmárnémetit a magyarországi M49-es útszakasszal összekötő gyorsforgalmi út ügye egyébként már előrébb jár, hiszen az ennek tervezéséről szóló szerződést alig néhány nappal ezelőtt írták alá. A gyorsforgalmi megvalósításáról szóló projekt összértéke nem kevesebb mint 4,5 millió lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: